Følg fosterets udvikling

Fosteret i mors mave

Det er et sandt mirakel, at en hund med alle de samme organer som et menneske, kan laves på 9 uger – mod menneskets 9 måneder. Her kan du læse, hvordan fostret udvikles til den færdige hvalp.

1.+ 2. + 3. uge
Efter en vellykket parring transporteres de befrugtede æg ind i æggelederen, hvor celledelingen starter. Efter ca. 8 – 12 dage består fosteret af 16 celler og i den størrelse kommer det ind i livmoderen. I livmoderen fortsætter celledelingen. Fosteranlægget er i den kommende uge ikke fæstnet til livmodervæggen, men flyder frit omkring.
Efter ca. 3 uger, med en variation på mellem 17 – 22 dage, er fosteranlæggene ligeligt fordelt i de to livmoderhorn og er nu i gang med at vokse fast på livmodervæggen. Fosteranlægget er på dette tidspunkt ca. 1 cm. langt og minder om en lille fisk med udvækster, som senere bliver til for- og bagben. Der, hvor fosteranlægget er vokset fast på livmoderen, dannes moderkagen, som bliver fosterets forbindelse med moderen. Igennem moderkagen tilfører tæven de næringsstoffer, som fosteret skal bruge i den kommende udvikling.

4. uge:
Man kan nu tydeligt skelne for- og bagben. Øreflippen er synlig som en lille fold og ører og øjne bliver dannet i denne uge.
Fosterhinderne kan i dette stadig føles som bobler på ca. 2,5 cm størrelse.


Fosteret her er 30 dage og måler ca. 2,5 cm

5. uge:
I denne uge formes øjenlågene, og følehårene på overlæben og over øjnene anlægges. Øreflippen vokser, så den næsten dækker over anlægget til øregangen. Fem par dievorter med tilhørende mælkekirtler samt de ydre kønsorganer begynder deres udvikling.
I løbet af denne uge vil fosterets poter begynde at forme det, der senere bliver til trædepuder og tæer. Omkring dag 33 lukker ganen, så efter denne dato kan ganespalte ikke opstå. I det hele taget er den mest risikofyldte tid, hvor kemikalier og andre stoffer kan skade fosteret, nu overstået. Her begynder også dannelsen af tarmsystemet, som på dette stadium endnu befinder sig i navlestrengen.

6. uge:
Øreflipper og øjenlåg vokser og dækker i slutningen af ugen henholdsvis øregang og øjne. De ydre kønsorganer begynder at forandre sig i retning af han- og hunkønsorganer. I starten af ugen adskilles tæerne helt, og i slutningen af ugen vil kløerne blive dannet. Følehår begynder at vokse ud af de anlæg, der blev dannet ugen før. Tarmsystemet forlader navlestrengen og befinder sig nu i den endelig placering i bughulen.

7. uge:

I løbet af denne uge vil kropsbehåring vokse ud og farvemarkeringen vil kunne ses. Poterne og trædepuderne er efterhånden færdigdannede.
Fosteret ligner nu den færdige hvalp, men kan ikke overleve uden for livmoderen. Forbeningen i knoglerne er nu så fremskreden, at man fra dag 49 kan se fostrene på røntgenbilleder. Det er nu for første gang i drægtigheden muligt at se fosterbevægelser og til tider kan fostrenes hjerteslag høres.

8. uge:
Fra ca. 60. dagen kan fosteret overleve uden for livmoderen.


Fosteret er nu 60 dage og næsten klar til at blive født


Seriøst og kærligt opdræt af Bichon Havanais