Følg hvalpens første 12 uger

Hvalpen er nu født og her kan du så følge den psykiske udvikling de næste 12 uger

Alder 0-2 uger: Fødselsomstilling 
Det vigtigste for hvalpene i denne periode er at die, sove og holde sig varme. Disse krav opfyldes ved at være sammen med tæven. Nærkontakt til søskende og mor er vigtig.
Centralnervesystemet er nærmest inaktivt, men hvalpene reagerer på kulde, varme og lugte. Hvalpene kan kravle og regulerer kropstemperaturen ved at søge varme hos søskende og mor.
Tæven stimulerer hvalpene til urinering og afføring ved at slikke dem bagi.
Øjnene åbnes efter 10-14 dage, men synet er dårligt de første uger.

Alder 2-3 uger: Sanseudvikling (overgangsperiode) 
Hvalpene begynder at få tænder. Syn, hørelse og balanceevne (gå og stå) udvikles og trænes i denne periode.
Hvalpene begynder at urinere og få afføring ved egen hjælp.
Trods den stadig noget ”sovende” tilstand er hvalpene modtagelige for informationer formidlet af tævens sindsstemning, både når det gælder kontakt, angst, aggressivitet og uro. Indlæring i egentlig forstand forekommer ikke.

Alder 3-5 uger: 1. del af socialiseringsfasen 
Omkring det 21. døgn sker der en forandring. Hvis kuldet var født i en hule, ville hvalpene nu komme ud af hulen for første gang og møde resten af flokken.
I denne periode lærer hvalpene, hvilken art de tilhører. Hvalpene er nysgerrige og søger kontakt med omverdenen. De begiver sig ud på egen hånd. De er agtpågivende og lettere nervøse og reagerer mærkbart på kraftige, høje lyde.
Hvalpenes syn, hørelse og lugtesans er blevet mere udviklet. De begynder at spise fast føde, gør, vifter med halen og leger med hinanden.
Hvalpene vil forsøge at forlade sovepladsen, når de vågner og skal besørge.
I den sidste del af fasen begynder hvalpene at lege mere hårdhændet. De leger tagfatlege, bærer legetøj i munden og rusker ”byttedyr”.
Hvalpene lærer også at beherske deres bid under leg med de andre hvalpe i kuldet.

Alder 5-7 uger: 2. del af socialiseringsfasen 
Hvalpene udvikler i denne periode indbyrdes selvhævdelse. De deltager i gruppeaktiviteter og begynder at finde deres plads i kuldet.
Deres indbyrdes lege bliver mere hårdhændede og igennem leg og anden social omgang udvikles hvalpenes dominans- og underkastelseslege. Disse lege er vigtige, da de bl.a. lærer dem at løse konflikter og undgå unødig aggressivitet.
Tæven udøver i stigende grad sin førerrolle og legen med hvalpene har et mere opdragende sigte.
Tæven siger tydeligt fra, når hvalpene ikke må die hende. Formodentlig ikke for at vænne hvalpene af med at patte, men snarere da det er en anledning til ar lære hvalpene respekt og forbud.

Ører og øjne fungerer nu, som de skal og hvalpene bevæger sig nu mere koordineret. Hvalpenes ansigtsudtryk og ørestilling begynder at ændres.
Interesse for dufte og ting, der bevæger sig, udvikles og hvalpenes afhængighed af fast føde stiger.

Alder 7-12 uger: 3. del af socialiseringsfasen 
Oplevelserne bliver til varige erindringsbilleder. De medfødte adfærdsmønstre er nu i kraftig udvikling og modtagelige for tilpasning.
I løbet af denne periode ville hvalpene i vild tilstand have fået en effektiv tilknytning til flokken. Af den grund er det også hensigtsmæssigt, at hvalpene skifter hjem i denne periode – den vil have nemt ved at knytte sig til sin fremtidige ejer (den nye flok).
De sociale regler indarbejdes. Hvis hvalpene stadig lever sammen i kuldet, er rangordnen ved at være etableret. Hvis hvalpene er kommet til deres nye hjem er de ved at vurdere deres plads i den nye gruppe.
Hvalpene er åbne, nysgerrige og initiativrige. Hvalpene skal have lov at gøre egne erfaringer uden at blive unødigt forstyrret og uden at få for megen hjælp.

Seriøst og kærligt opdræt af Bichon Havanais