Pleje af din hund

Øjne

Mange hunde/ hvalpe får lidt øjenflåd i form af en lille tør klat i øjenkrogen og den kan nemt pilles væk med fingrene, mens andre har lidt større problemer og skal vaskes om øjnene tit, for at rense dem helt.

I stedet for at vaske med vand, har jeg erfaring med sølvvand fra B&B, som virkelig kan tage misfarvningen. Kom sølvvand på en vatrondel og gnub de farvede hår. Du vil kunne se på vatrondellen, hvor godt det virker.

Når din hund er fyldt 1 år, kan den øjenlyses for diverse øjensygdomme. Dette kan kun gøres hos en specialiseret øjendyrlæge. Jeg selv benytter Dyrenes Læge og Øjenklinik v/Pia Bjerre Pedersen. Klinikken ligger i Rødkærsbro.

Pia Bjerre Pedersen, øjendyrlæge

Ører

Ørerne skal ligeledes holdes rene og tørre og fri for alt for mange hår, da hårene samles om ørevoks og bliver klistret og dermed gør øret modtagelig for infektioner. Hvis øret er snavset, renses det op med produkter beregnet til dette. Selve ørehårene pilles ud enten med fingrene eller ved hjælp af en pean, hvor man trækker små “totter” hår ud ad gangen.

Tænder

Tænderne hører naturligvis også med til god pleje.

Komplet tandsæt

Tænderne bør også plejes, selvom mange (inkl. mig selv) ikke får det gjort. Til gengæld får mine hunde renset tænder og et tandtjek mindst én gange årligt hos dyrlægen.

OBS! Rigtig mange Havanais-hvalpe mister ikke mælke-hjørnetænderne selv, så derfor skal de fjernes af dyrlægen, når de nye tænder er ca. 5 mm ude. Man må for Guds skyld ikke hverken rykke eller trække i tænderne, da de så kan knække og roden vil blive siddende i kæben, hvilket er meget smertefuldt for hunden. Så husk at holde øje med din hunds tandskifte i 4-5 mdr. alderen.

Der findes flere forskellige remedier til tandbørstning, her vises et par stykker. Fingertutten er specielfremstillet med sølvtråde, som skulle gøre tandpasta overflødigt. Og så er der den “almindelige” tandbørste. HUSK at du må aldrig bruge tandpasta til mennesker, da det er den rene gift for hunde.

Lad dig IKKE narre af smarte reklamer!

Lad dig ikke narre af smarte reklamer, hvorfra bl.a. hundegibisset på mopsen ovenfor er lånt. Dentastix kan ikke fjerne plak – om du så giver hunden 5 om dagen. Der er også noget, som hedder Plaque off og købes hos dyrlægen. Heller ikke dette produkt lever op til mine krav. Næ nej, giv hunden et godt oksekødben en gang imellem, dét er noget af det bedste – ud over tandbørstning, selvfølgelig.

Kløer

Her ser du, hvordan en klo klippes korrekt…..og forkert, men gør endelig ikke det sidste, for det bløder afsindig meget – og gør ondt på hunden. Hav “klipstop” parat i tilfælde af fejlklip.

Seriøst og kærligt opdræt af Bichon Havanais