Diverse råd

Ansvarlig hundeejer

Som hundeejer er man nødt til at tage ansvar for det nye væsen, man har taget til sig. Det betyder, at man ikke chikanerer andre mennesker ved at lade sin hund løbe løs og springe frem mod dem / op ad dem. Ikke alle mennesker bryder sig om hunde og nogle er endda bange for hunde – også selv om du skriger af dine lungers fulde kraft “Den gør ikke noget. Den vil bare sige goddag”.

Det betyder også, at man ikke lader hundens efterladenskaber – ekskrementer – ligge og flyde ud for genboens hæk, ej heller hvis den er pakket pænt i pose. Denne er ofte ikke nedbrydelig og er faktisk ikke spor kønnere end en regulær hundelort.

Utøj

Vi hader dem, de er bvadr og ofte svære at komme af med, når de først har invaderet hund og hjem. 

Hundeloppen er et blodsugende insekt, der udvikler sig fra æg over et larve- og puppestadie til en voksen loppe. Den voksne loppe er 1,5 – 3,5 mm lang, brunlig/sort. Det er ikke almindeligt at hunde har hundelopper, hvorimod det er overordentligt almindeligt, at det er katteloppen, der giver hundene problemer. Man kan se hundeloppen med det blotte øje.

For at kunne lægge æg skal loppen have suget blod fra en hund. Hun-loppen lægger op til ca. 15 æg pr. dag i hundens pels. Æggene drysser fra hundens pels ned i omgivelserne, hvor de klækkes og forpupper sig.

Inden for en periode fra 12 dage til ca. 1 år – afhængig af temperatur og luftfugtighed – udvikles fra hver puppe en ny loppe.

Det kan hurtigt blive til et uoverskueligt antal. Derfor er det vigtigt, at hunden behandles med et lægemiddel, som slår lopperne ihjel, før de begynder at lægge æg.

Behandling
Det kan være vanskeligt at behandle et loppeproblem. Man må dog huske på, at dels er der de levende lopper, og dels er der loppernes æg. Behandling bør derfor iværksættes på begge fronter, således at man behandler mod de levende lopper, og samtidig behandler omgivelserne, således at æggene forsvinder.

En effektiv metode til at aflive lopperne på, er at konsultere dyrlæge for at få den nødvendige medicin.

For at fjerne æggene er det en god idé at foretage hyppig støvsugning i omgivelserne, hvor hunden færdes samt vaske hundens kurv og tæpper. Ligeledes er en grundig rengøring mod voksne lopper i alle husets rum nødvendig. Endvidere kan man købe midler, som forhindrer loppens æg/larver i at udvikle sig.

Endvidere bør man bemærke, at bændelormen hos hunde og katte er mellemvært for loppen. Derfor skal man huske at behandle mod bændelorm, hvis man konstaterer, at hunden har lopper.

Bændelorm kan ses i afføring eller kan ses i endetarmsåbningen og ligner små risengryn, som bevæger sig.

Hvis man ud over at have hund/hunde i huset, også har kat, er det nødvendigt også at behandle katten/kattene, fordi det oftest er katten, som medbringer lopperne.

 Frontline forebygger foruden lus også angreb fra både lopper og flåter.

Jeg anbefaler tægetangen O’TOM Tick Twister, fordi:

Den er nem at anvende (man “vipper” flåten af i ét enkelt tag)
Den fjerner hele kroppen og hovedet – og efterlader ingen mundstykker
Sættet indeholder 2 tægetænger – 1 lille og en stor til hhv. små og store tæger og flåter
Den er billig (ca. 40 kr. for et sæt)

Sådan fjernes tæger og flåter
Hvis du er i tvivl, bør du altid konsultere en dyrlæge. Dette gælder også hvis det begynder at bløde, efter du har fjernet den formodede tæge.

Det anbefales, at man desinficerer bidestedet og den omkringliggende hud med klorhexidin sårrens 0,2% for at mindske risikoen for infektion

Sådan fjerner man IKKE en tæge eller flåt
De fleste af os har hørt de gamle husråd såsom:

  • Det er bedst at fjerne tæger og flåter med neglene
  • At man skal nulre flåter med margarine eller smør
  • Tægerne skal brændes med en tændstik
  • At tægerne og flåterne skal dræbes med sprit, neglelak eller olie

Disse husråd er IKKE anbefalelsværdige, fordi flere af dem øger risikoen for, at hunden eller katten (eller mennesket!) smittes med borreliose (når man nulrer eller trykker på flåten, risikerer man at klemme kropsvæsker fra flåten ned i bidesåret, hvilket øger risikoen for smitte betydeligt).

Transport af hund

Når hunden skal med på tur, skal både den og passagerer passes på. Der er desværre intet lovkrav om, at hunde skal være fastspændt, men det er simpelthen for dumt ikke at gøre det. En hårdt opbremsning kan kaste hunden frem i bilen med fare for alle! Og ikke mindst kan hunden miste livet, idet den kan slynges ud gennem forruden. Lad ikke dette ske, men pas på din kære ven – og jer selv. 

Hund i varmen

Det sker hvert eneste år, at folk “glemmer”, hvor varmt der kan blive i en bil og hvor hurtigt temperaturen stiger fra tålelidt til kogende! En udenlandsk journalist lavede et eksperiment med sig selv som “hund”, med et termometer og et lidt åbent vindue. Indenfor et kvarter var det så ulideligt og brændende, at han – hvis han havde været en hund, der ikke selv kan åbne bilen – ville dø. Så husk det nu, for pokker

Det er ikke kun i bilen, at hunden er i fare om sommeren. Asfalten kan være så varm, at hunden kan få brandvabler på trædepuderne. Det samme gælder strandsand. Hvem husker ikke selv, hvordan det er at løbe i brændende sand….ja løbe, for man kan simpelthen ikke gå i det. Dét er også en forfærdelig oplevelse for hundepoterne. så derfor beskyt hundens poter eller undgå steder, hvor risikoen er tilstede.

Hund på stranden

En tur på stranden er god motion for familiens bedste ven. Her kan den rigtig løbe, tage sig en svømmetur og gøre brug af alle dens sanser. Men KUN i perioden 1. oktober til 31. marts må hunden løbe løs på stranden.

En sund oplevelse
I vinterhalvåret fra 1. oktober til 31. marts kan du lade hunden gå fri på stranden.

”Stranden giver gode bevægelsesmuligheder. Hunden får både brugt det fysiske og det mentale. Og vandet sætter virkelig musklerne i gang. Stranden er også en ny oplevelse. Der er nye lugte, som stimulerer hundens vigtigste sans, samt nye lyde og synsindtryk,” fortæller Rikke Christensen-Lee, dyrlæge og internatleder på Dyrenes Beskyttelses internat i Roskilde.

Som udgangspunkt kan du lade hunden være løs på stranden hele døgnet. Dyrenes Beskyttelse opfordrer dog til, at man sørger for at have sin hund under kontrol. På den måde undgår man at genere de andre strandgæster eller skræmme det vilde dyreliv.

Fri om vinteren – sommeren i snor
I perioden fra 1. april til 31. september skal hunden igen føres i snor ved stranden og andre kyststrækninger. Det er af hensyn til de badende gæster og det vilde fuglelivs ynglepladser.

“Hvis man gerne vil kunne lade sin hund løbe frit andre steder, så er det også en ide at tage til en af de mange hundeskove, der er rundt om i Danmark,” foreslår Rikke Christensen-Lee.

I nogle kommuner er der særlige bestemmelser for hundens færden på stranden. Vær derfor opmærksom på den lokale skiltning i området. Reglerne om hunde på stranden er fastsat i Naturbeskyttelseslovens § 22.

Seriøst og kærligt opdræt af Bichon Havanais