Børn og hunde

Børns plagerier om at få en hund fører desværre ofte til nogle af de mange impulskøb, der ender med skuffelser for familien og tragedie for den sagesløse hund. Men på den anden side kan børn og hunde have utrolig stor glæde af hinanden. Bl.a. ved man, at børn, som er vokset op med hund, er bedre i stand til at sætte sig andres sted og til at udvise empati og omsorg. Om en del racer oplyses det, at de er meget glade for børn. Den slags information skal man tage med et betydeligt forbehold. Hunde er ikke født med et særligt forhold til børn. En hund er i almindelighed glad for børn, hvis den tidligt i hvalpeperioden har haft gode og positive oplevelser med forskellige børn i forskellige aldre. Hunde, der som hvalpe er blevet drillet af børn, kan derimod få et dårligt forhold til børn og aldrig siden vænne sig til dem. Hunde, der som hvalpe ikke har haft lejlighed til at omgås børn, vil ofte senere være utrygge ved børns tilstedeværelse. Det er altså vigtigt, at både opdrætteren og senere hvalpeejeren sørger for at hvalpen får gode oplevelser med børn. Det betyder, at børnene skal lære at respektere og omgås hunden (Det gælder både familiens egne børn og kammerater) og så er det i øvrigt altid de voksnes ansvar, at børn under 8-10 års alderen aldrig er alene med en hund.

Alle børn bør kende følgende hunderegler

  • Spørg altid hundens voksne ejer om lov, før du tager kontakt til en fremmed hund.
  • Spørg også hunden om lov!
  • Hvis ejerne siger, du må hilse på hunden, så bliv stående og sig ”hej hund” og se om den vil hilse på dig. Respekter hvis hunden ikke har lyst til at hilse.
  • Hvis hunden kommer hen til dig, så kan du stryge den venligt på siden af hovedet. Lad være med at klappe hunden oven på hovedet eller bøje dig ind over hunden, det kan den ikke li’.
  • Lad være med at holde fast i hunden eller kramme hunden, heller ikke selv om du kender hunden. Hunde kan ikke lide at blive krammet eller holdt om.
  • Lad være med at stirre hunden ind i øjnene. Se væk en gang imellem.
  • Lad være med at tage mad eller legetøj fra hunden.
  • Du må naturligvis aldrig drille en hund.

Møde med en løs hund

Hvis du møder en løs hund, så stop op og stå stille. Du må ikke begynde at løbe eller skrige og vifte med armene. Stå i stedet stille med armene ind til siden eller krydset foran på brystet – ligesom en træstamme. Det samme gælder, hvis du er på cykel. Prøv ikke at cykle fra hunden – det kan opildne den. Stop op og vend i stedet siden til og lad som om hunden ikke er der. Snart vil hunden miste interessen og gå væk igen.

Møde med en hund der er bundet eller sidder i en bil

Gå aldrig hen til en hund, der sidder bundet eller sidder i en bil. De passer måske på bilen eller stedet. Måske er de vagtsomme og de kan ikke komme væk hvis de er bange.

(Ovenstående tekst er lånt fra DKK)

Seriøst og kærligt opdræt af Bichon Havanais